Transportstyrelsen går ut med ett pressmeddelande där man konstaterar att utsläppen av koldioxid från vägtrafiken fortsätter att minska, men den kraftfulla minskning som skedde mellan åren 2009-2012 har nästan helt stannat av. Utsläppen för den genomsnittliga nya personbilen minskar från 2013 till 2014 med 2,3 gram till 131 gram/km vid blandad körning). En minskning som är långt ifrån vad som krävs för att nå klimatmålen.
I pressmeddelandet ger man fyrhjulsdrivna dieselbilar skulden. Med skygglappar på är det lätt att glömma att man medvetet nedmonterat vinterväghållningen. Det är inte försvarbart att landets viktigaste vägar inte hålls halkfria när temperaturen faller. Det ska inte behöva bli svartis på motorvägar och viktiga europavägar. Gång på gång läser vi att det är blixthalka på E4, E6 och så vidare.
Så här skriver Trafikverket på sin hemsida: ”När vintern närmar sig har entreprenörerna hjälp av våra mellan 700 och 800 vägväderstationer, VViS, som är placerade över hela landet. Stationerna visar yttemperatur, lufttemperatur, nederbörd, vindriktning och vindhastighet i realtid. Tillsammans med upphandlade prognoser via vädertjänster har entreprenörerna goda möjligheter att förutsäga risken för vinterväglag och halka, dygnet runt.”.
Ändå blir det isgata på E4 och E6!
Vad gäller dieselbilar så har det politiskt korrekta varit dieselbilar med hänvisning till låga CO2-utsläpp. Att de släpper ut kväveoxider och partiklar hålls utanför skygglapparna. Istället får dubbdäcken skulden till partiklarna!
Tyvärr passerades inte 130 gramsgränsen under förra året heller. Det genomsnittliga utsläppet från en nyregistrerad personbil under 2014 är 131 gram/kilometer per blandad körning. Det är en minskning med 2,3 gram från 2013 års notering om 133,3 gram/kilometer. Det visar Transportstyrelsens officiella årsstatistik som i dagarna lämnats in till EU-kommissionen.
Regering och riksdag har satt upp klimatmål om att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 och att utsläppen från vägtrafiken ska vara noll till 2050. De minskningar som nu kan konstateras är dock för svaga för att målen ska nås och nu krävs nya styrmedel för att nå fram.
– Vi behöver se en minskning från nya personbilar på minst 5 procent årligen för att nå målen. Det behövs nya styrmedel som premierar bilar med låga utsläpp och åtgärder som fortsätter utvecklingen mot ett mer transportsnålt samhälle, säger Lars Nilsson, miljödirektör på Trafikverket.
Koldioxidutsläppen minskar för personbilar som drivs med alla drivmedel förutom diesel där utvecklingen dessvärre sker i den andra riktningen, från 133,6 gram/km (2012) till 134,6 gram/km (2013) och 135,3 gram/km (2014). Ökningen beror till stor del på en kraftig ökning av andelen fyrhjulsdrivna personbilar.
– Under perioden ökar andelen registrerade fyrhjulsdrivna dieselbilar från 28 procent (2012) till 39,7 procent (2013) och 44,9 procent under 2014, säger Anders Larsson, transportregisterdirektör på Transportstyrelsen.