Kolkraften minskade med 24 procent i EU mellan 2018 och 2019, berättar Svebio i en pressrelease. Elproduktionen från stenkol minskade med 36 procent och produktionen från brunkol med 16 procent. Från Storbritannien meddelar den största elproducenten Drax att man helt ska sluta med kol i mars 2021, fyra år tidigare än det brittiska målet att fasa ut kolet 2025. Drax har satsat på en storskalig övergång till biomassa. Tyskland, Ungern, Grekland – land efter land har antagit mål om utfasning av kolkraften under det senaste året.
Utsläppshandeln ger effekt
Äntligen börjar styrmedlet, utsläppsrätterna, bita på marknaden. Det handlar inte bara om att priset på utsläppsrätter stigit, utan också om förväntningar på att priset ska stiga ännu mer. Siffrorna om den kraftigt sjunkande andelen kolkraft i EU 2019 kommer från två tankesmedjor som följer utvecklingen, Agora Energiwende i Berlin och Sandbag i London. Redan några veckor in i 2020 har de statistik för 2019. Snabbt jobbat!
El från stenkol i EU
Källa: Agora/Sandbag: The European Power Sector in 2019
Svenska politiker, både i regeringskansliet och i EU-parlamentet, har stor del i att utsläppshandeln ETS har skärpts och att kolkraften har minskat. Här handlar det om fungerande klimatpolitik som ger mycket stora positiva effekter. En aktuell rapport från IEA visar att Europa nu går före globalt när det gäller att få ner utsläppen. Ett gott skäl att vara stolt över att EU fungerar.
Drax avskaffar kolet
Drax är Storbritanniens största elproducent. Bolagets största anläggning finns i Selby söder om York i östra England. Ett gigantiskt kolkraftverk som producerar fem procent av landets el, som invigdes på 1970-talet och byggdes ut på 80-talet. Kraftverket har spytt ut enorma mängder koldioxid under åren. För några år sedan började Drax ställa om från kol till träpellets. Om drygt ett år kommer all kolförbränning att vara borta och Drax kommer att ha genomfört Europas största ”dekarboniseringsprojekt”, som bolaget skriver på sin hemsida. Drax i Selby blir därmed också Storbritanniens största produktionsanläggning för förnybar el.
Den pellets Drax använder kommer till relativt stor del från sydöstra USA, en region där skogen växer mycket snabbt och där man lagt ner mycket sågverk och massindustri efter finanskrisen 2008/2009. Här finns god tillgång på billig och hållbar biomassa, främst avverkningsrester och gallringsvirke.
Nästa steg i omvandlingen av Drax blir att genomföra bio-CCS (bioenergi med koldioxidinfångning och lagring) vid anläggningen. Man har redan en mindre pilotanläggning för att testa tekniken. Med bio-CCS kommer Drax inte bara att bli koldioxidneutralt utan kommer också att kunna skapa ”negativa utsläpp” – alltså reducera koldioxidhalten i atmosfären genom sin verksamhet. Den trollkonsten kan inget annan förnybar elproduktion klara.
I Selby har man alltså inte lagt ner kraftverket utan bytt bränsle. Det betyder att personalen har kvar sina jobb. Aktuellts reportageteam skulle lika gärna ha kunnat åkt till Selby som till As Pontes. Men då hade man fått välja en annan vinkel på reportaget.
Erika Bjerström sa i Aktuelltinslaget att ”det kan inte bli så en gång till att människorna blir förlorare”. Sanningen är väl att det kommer att finnas både förlorare och vinnare på den strukturomvandling med klimatförtecken som nu kommer att ske.