Som en av de grundläggande byggstenarna på vägen till klimatneutralitet pågår forskning om grön väteteknik. I Österrike arbetar 18 akademiska och icke-akademiska forskningsinstitutioner inom detta område och har listats på H2-forskningskartan med detaljer om expertis, laboratoriefaciliteter och kontakter. H2 står för att väte (H i det periodiska systemet) vid normalt tryck förekommer som diatomära moleyler. Alltså två atomer väte som tillsammans bildar en H2 molekyl.
Steiermark står för 60% av forskarna och Graz University of Technology Campus är bland de europeiska ledarna inom området.
EU Green Deal förväntas stimulera en mycket dynamisk och koncentrerad aktivitet, inriktad på industriella, nätvänliga (elnätsanvändbara reds tolkning) och mobila applikationer för väte, på vägen till klimatneutralitet. H2-forskningskartan, som har samlats av Green Tech Cluster, från information från akademiska och icke-akademiska forskningsinstitutioner i Österrike, ger forskningsfokus, storleken på laboratoriefaciliteter och utrustning och kontaktpersoner för samarbete med kommersiella företag.
I hela Österrike har totalt 18 institutioner som sysselsätter 310 (heltidsekvivalenter) väteforskare registrerats.
Steiermark, i “Green Tech Valley”, leder med mer än 60% av Österrikes väteforskare. Graz University of Technology Campus, som rymmer HyCentA, LEC och BEST med 160 forskningsarbetare, är inte bara det överlägset största centrumet för väteforskning i Österrike, det rankas också som en av de bästa i Europa (enligt pressrelease från Green Tech Cluster) tillsammans med Forschungszentrum Jülich.
För att vara med i täten i den starka internationella dynamiken öppnades ett nytt gasanalyslaboratorium.