

Våren är på gång men vintern är inte över. Det betyder temperaturer runt nollan, fina dagar med dagsmeja och kalla nätter med minusgrader. I båda fallen ställe stora krav på din förmåga att läsa väglaget och på dina däck. Däck som i många fall är i sitt sämsta skick så i slutet av vinterdäckssäsongen. Dessutom hotas vi med nya vinterdäckskrav till nästa säsong och det betyder att det kan vara en bra idé att vänta med att köpa nya vinterdäck. Ett annat skäl att vänta är att de flesta däcktillverkare kommer med nya bättre däck inför säsongen. Jag har valt att utrusta bilen med nya Continental VikingContact 8. Ett dubbfritt däck av senaste generationen som presterat oväntat bra även på riktig isgata under den senaste månaden
Det är snart, från 31/3, lagligt att köra på sommardäck även om det råder vinterväglag och dubbdäcken förbjuds från 16/4. I klartext betyder det att vi under en period har en väldig blandning när det gäller bilarnas däckutrustning och det i sig är ett stort trafiksäkerhetsproblem som blir än större av att många kör på vinterdäck som är så slitna att de borde ha bytts ut, men väntar några dagar till så byter de till sommardäck. Det blir allt vanligare att man väljer att vänta med att byta till sommardäck om man har dubbfria vinterdäck då de kan köras med ett mönsterdjup ner till 1,6 mm på sommarväglag men inte är tillåtna när det är krav på vinterdäck nästa säsong om mönsterdjupet är under 3 mm.

De största riskerna vid den här tiden på året är frusna vägbanor och det kan uppstå när det klarnar upp till kvällen och blöta vägar fryser, eller när det kommer regn på frusna vägbanor. Det uppstår också när saltet späds ut av regn, eller temperaturen sjunker så att det inte verkar längre. En riktig joker är dagsmejan där solen värmer vägbanan i gläntor och bilar drar in vattnet i skugga där det fryser. I alla dessa lägen är det extrem skillnad på ett knappt lagligt sommardäck och ett nytt vinterdäck. Dubbdäck är fortfarande en säkerhetsfördel när det är ren isgata.
Nu ligger två förslag om nya regler för vinterdäck där det första förslaget kan bli direkt katastrofalt då det gör alla körning i perioder med temperatur runt nollan till en chansning. Det är visserligen redan nu en chansning när det gäller säkerheten, men du vet i alla fall vad lagen innebär. Skulle förslag 1 vinna betyder det att den som måste ut på vägarna oavsett tid på dygnet och oavsett väglag tvingas köra på dubbfria vinterdäck med ett mönsterdjup på mer än 3 mm så gott som året om. Det kan komma en hagelskur i juli och då blir däcken som var lagliga en timme tidigare, dubbfria vinterdäck med ett mönsterdjup på 2,5 mm plötsligt olagliga om haglet lägger sig på vägen. Samma sak om vi får ett sent snöfall. Naturligtvis är det inte bra att ge sig ut på snö eller hagel med sommardäck, men det blir onödigt dyrt att inte kunna köra slut däcken och riskerna med att köra på vinterdäck längre betyder också ökade risker för vattenplaning då de däcken inte är lika bra på att leda undan vatten.
Tro inte för ett ögonblick att du kan få förståelse från Polisen. Jag ställde en direkt fråga till ansvarig på Polisen centralt. Detta efter mycket väntande och kopplande. Frågan var hur jag skulle tolka lagen då jag hade ett bokat flyg från Köpenhamn den 23/4, alltså 7 dagar efter att dubbförbudet trätt i kraft, och smhi varnade i tiodygnsprognosen för 20 cm snö i Skåne och Småland. Svaret var att jag fick inte köra med bilen om jag hade dubbdäck på den mellan den 16/4 och 23/4. Jag hänvisade till lagens utformning där det stod att jag fick köra med dubbdäck om vinterväglag förväntades.
– Så fungerar det inte, då kan du skylla på att det ska bli vinterväglag till jul och köra med dubbar hela sommaren, var det överraskande svaret jag fick.
Hur gör jag när jag kommer hem dagen efter snöfallet och ska köra tillbaka till Växjö, blev nästa fråga.
– Då får du inte köra med dubbdäck.
Tala om stelbent tolkning av lagen. Tala om total avsaknad av trafiksäkerhetstänk. Jag fick köra med sommardäck med ett mönsterdjup på 2 mm eller göra tre däckbyten där det sista skulle göras på parkeringen på Kastrup vid 23-tiden på natten.
De två förslagen till nya regler när det gäller vinterdäck
Alternativ 1 innebär att datumgränsen för krav på vinterdäck för personbilar slopas. I stället införs generella året runt-regler om tillräckligt väggrepp i förhållande till väglaget och krav på vinterdäck om det råder vinterväglag. Syftet är att trafikanterna ska ta större eget ansvar oavsett tid på året. För tunga fordon föreslås dock ett krav på vinterdäck eller likvärdig utrustning den 1 november–15 april.
Alternativ 2 innebär är att dagens regler om krav på vinterdäck blir kvar, men att datumperioden förlängs för både lätta och tunga fordon. Krav på vinterdäck gäller då perioden 1 november–15 april vid vinterväglag.
I bägge alternativen ingår att tunga fordon ska medföra snökedjor under perioden 1 november-15 april.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 november 2025.