Det går snabbt nu, väldigt snabbt. Samtidigt bromsas det, väldigt intensivt. Vi är mitt uppe i en mycket snabb omställning till eldrivna bilar och Tesla är fortfarande i frontlinjen, men märken Audi, BMW, Mercedes, Polestar och en rad mer eller mindre kända företag i USA, Danmark, Kina, Slovenien och andra länder som inte har varit kända för bilproduktion är med i racet. Redan idag kan du beställa en elbil med motoreffekt på över 1000 hk, eldrivna fyrhjulsdrivna monsterbilar i Hummer-storlek och extrema sportbilar med eldrivning.
Det byggs eldrivna bilar som redan nu har bättre prestanda än de mest extrema bilarna med förbränningsmotor och bilarna marknadsförs med samma argument där sportighet, vägkänsla, prestanda och utseende är viktigaste superlativerna. Tesla uppger en topphastighet på 320 km/t för senaste versionen av Tesla S.
Samtidigt vill EU införa krav på något som kallas ISA i alla nya bilar från och med 2022. ISA står för Intelligent Speed Assistance och betyder att bilen använder navigationen för att hålla reda på aktuell hastighetsbegränsning och varna föraren om den överskrids. Envisas föraren med att köra för fort blir varnandet allt mer intensivt och till slut stryps motoreffekten så att det inte går att köra fortare än gällande hastighetsbegränsning. Lite som dagens varningar när någon inte använder säkerhetsbältet.
Tanken är att det ska gå att köra för fort under exempelvis en fortkörning, precis som möjligheten att backa utan att bältesvarnaren ljöd för några år sedan. Idag finns det många bilar där det inte går att köra en meter utan att alla i bilen har bältet på sig.
Vad betyder detta för alla oss som är beroende av bilen för att få ihop livspusslet?
Jo, för det första slipper vi den psykologiska stressen av att bilen framför kör för sakta så vi måste köra om. Förmodligen kommer det att minska antalet omkörningar. Vi kommer att slippa oroa oss för vilken hastighet som verkligen gäller och fartkamerorna blir ett minne blott.
Den nya tekniken öppnar också för högre hastigheter på vissa vägsträckor. Motorvägshastigheten sattes en gång på 110 km/t med miljöpåverkan som ett av argumenten. Det faller om vi får elbilar. Hastigheten på landsvägar sattes lite i underkant med argumentet att många kör lite för fort så vi sänker lite extra för att få ner den verkliga hastigheten.
Vi skulle också ganska enkelt kunna ha differentierade hastigheter där högre hastigheter tilläts på viktiga genomfartsvägar och på tider då det är lite trafik, samtidigt kan hastigheten snabbt sänkas om väglaget kräver det. Exempelvis en dag när det snöar i kungliga huvudstaden.
Vi skulle kunna öppna upp för säkra och snabba betalvägar för de som kör långt och säkra långsammare mindre vägar för exempelvis pendlare som kör några kilometer upp till några mil. Den som kör två mil har inte mycket att vinna på en högre hastighet, men låt säga att du ska till Stockholm så vinner du lågt räknat 1,5 timmar på att köra i 120 km/t istället för 80 km/t.
Vi kanske måste våga oss på att tänka nytt när tekniken nu öppnar för det.